|
|
Żałoba Narodowa |
| Autor |
Wiadomość |
sarum

|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 00:27 Żałoba Narodowa
|
|
|
Pogrążeni w żałobie, łączymy się w żalu z rodzinami ofiar.
zaloba.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1162 raz(y) 3,92 KB |
|
|
 |
Zmrol
red rank

Nick on-line: Zmrol BossHunter
Wiek: 42 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 908 Skąd: Słomniki Nr Użytkownika: 144
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 20:02
|
|
|
| Życie i śmierć, zawsze razem, tak blisko jak dzień i noc, Lecz nie wiesz, kiedy ta druga, pokaże Ci swoją moc................. |
_________________ Życie jest jak szachy albo posuwasz królową albo bijesz konia
 |
|
|
|
 |
michal628
red rank Kuchiki Byakuya

Klan: =ConcussioN=
Nick on-line: helios6669
Ulubiona mapa: Decyzja Turniejowa
Wiek: 20 Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 675 Skąd: Gdańsk Nr Użytkownika: 426
|
Wysłany: Nie Kwi 11, 2010 23:42
|
|
|
| Straszna tragedia... |
|
 |
kashiash
red rank

Wiek: 39 Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 1749 Skąd: Stolyca Nr Użytkownika: 7
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 18:57 Podsłuchane ...
|
|
|
Podsłuchane na miejscu katastrofy
EN_00910985_0007_580x467.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 63 raz(y) 60,22 KB |
|
_________________ Jestem operatorem centrum dowodzenia mothership
 |
|
|
|
 |
Danny 73402
red rank .:ToXic:.

Klan: ToXic
Nick on-line: De 7
Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 724 Skąd: Konin Nr Użytkownika: 137
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 19:25
|
|
|
| kash ostro pojechałeś... |

|
|
|
|
 |
Sawik
red rank Ludowy Komisarz

Nick on-line: Sawik
Ulubiona mapa: unlimited money & power
Wiek: 13 Dołączył: 23 Cze 2007 Posty: 665 Skąd: Warszawa Nr Użytkownika: 170
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 20:30
|
|
|
| I jeszcze poprzyjcie pochowanie na Wawelu... |
|
 |
Danny 73402
red rank .:ToXic:.

Klan: ToXic
Nick on-line: De 7
Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 724 Skąd: Konin Nr Użytkownika: 137
|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 00:39
|
|
|
| nie popieram |

|
|
|
|
 |
kashiash
red rank

|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 13:21
|
|
|
 |
 |
|
|
|
 |
KomandirAdamir
poziom żółty

Nick on-line: KomandirAdamir
Wiek: 23 Dołączył: 09 Sie 2009 Posty: 142 Skąd: WLKP Nr Użytkownika: 883
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 01:13
|
|
|
| kashias bardzo wyszukane poczucie humoru ... |
_________________ Odwiedzasz Portal? ZALOGUJ SIĘ !!!!! |
|
|
|
 |
wojti-pl
red rank

Nick on-line: wojti-pl , wojti...
Ulubiona mapa: ;)))
Zaproszone osoby: 2
Wiek: 29 Dołączył: 13 Sty 2008 Posty: 633 Skąd: wrocek Nr Użytkownika: 521
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 05:32
|
|
|
kashiash, - popieram w 100 %
| Sawik napisał/a: | | I jeszcze poprzyjcie pochowanie na Wawelu... | - czy aby był tak dobrym prezydentem ?? Czy pewne zdarzenie pomoże mu zapisac sie w kartach historii ?? |
|
 |
TestingScrin
red rank Znany tez jako F4+4L

Klan: w fazie projektów
Nick on-line: TestingScrin
Ulubiona mapa: Redzone Rampage
Wiek: 24 Dołączył: 24 Paź 2007 Posty: 824 Skąd: Waffa-Mokotów Nr Użytkownika: 462
|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 12:03
|
|
|
W sumie tak po dłuższym przemyśleniu powiem tak:
Ludzi szkoda, tego co robili nie. |
_________________ No i proste
Stronka informacyjna o turnieju 2v2 w cnc3
http://turniej2vs2cnc3.prv.pl |
|
|
|
 |
kacper_
szara strefa

Wiek: 37 Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 26 Nr Użytkownika: 424
|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 23:06
|
|
|
Co TY zrobiłeś?
Co po Tobie zostanie?
Harcerze ustawiali znicze a hołota protestowała.
Polak Polaka sprzeda a Niemiec nie wyleje szklanki starego oleju bo nie będzie niszczył środowska dla swoich wnuków!
Za co Obama dostał Nobla?
Czy ktoś z was kieruje jakimś zespołem ludzkim, gdzie podwładni ciągle obrabiają wam dupe i chcą was wygryźć?
Może macie jaką anegtote z życia Obamy na temet Borubara, czy oni też pokazują jak olewją swojego prezydenta, gdzie jeszcze tak pokazują, że nie szanują prezydenta? |
|
|
|
 |
wojti-pl
red rank

|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 07:23
|
|
|
Zadajmy sobie zasadnicze pytanie ...
Czy mamy płakać za człowiekiem ? - według mnie tak .
A czy mamy płakać za prezydentem ?? - może inaczej sformułuje pytanie ... czy jest za co go szanować ?? Czy mam go kochać bo nazywali go prezydentem ?? Nie było dnia bym sie nie wstydził że jest on POLSKIM prezydentem - uprawiającym polityke czego ?? zawiści , hmm po pewnym zastanowieniu nie pisząc w prost - Szanuje Lecha Wałęse bo wybaczył ...
Polak Polakowi - nie taki złym narodem jesteśmy ... jestem dumny kim jestem . NIemiec nie wyleje szklanki oleju ... ale obozy stworzył - co gorsze - sami wystwcie notke . |
|
 |
doktorek
poziom żółty

Nick on-line: H1N1ESPV
Wiek: 40 Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 104 Nr Użytkownika: 807
|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 11:28
|
|
|
Powiem tak. Moim zdanie Khasiash chciał zażartować a napisał po prostu prawdę. Nie wierze w " w wypadek". Za dobrze znam panów ze wschodu.
| Cytat: | | Nie było dnia bym sie nie wstydził że jest on POLSKIM prezydentem - uprawiającym polityke czego ?? zawiści , hmm po pewnym zastanowieniu nie pisząc w prost - Szanuje Lecha Wałęse bo wybaczył ... | . Wojti Wojti widzę że wiernopoddańczo powtarzasz opinie "polskiej stacji TVN". Już wolę politykę Kaczyńskiego od tego co robi za przeproszeniem ******************* Tusk. Jakoś nie przypominam sobie jakichś działań Kaczyńskiego których mielibyśmy się wstydzić. Co najwyżej za malo przeciwstawiał sie sowietom. Wschód zna tylko jedną mowę, mowę pięści. W czasie rozmów ostatniej szansy przed przyjęciem Polski do EU niejaki Jacques Chirac wypowiedział słowa do komórki (ktoś to nagrał i puścił w eter " Ustąpcie polakom niech nie myślą że też coś ugrali" A że dobija się o prawdę o Katyniu. 22000 zamordowanych oficerów, kwiat polskiej inteligencji. ( no i zostały nam elity typu "mgr" Kwaśniewski). Po 1945 jeszcze przez kilka lat szły kolejne karne transporty na wschód. Poczytaj sobie książki napisane przez Kaczyńskiego bo miąl b. dużo do powiedzenia ale jak wielu intelektualistów nie był postacią medialną więc łatwo go było pokazać w niekorzystnym świetle.
A jak chcesz "walkę na ploteczki" do wiedz że bliska rodzina naszego premiera zginęła na Wilhelmie Gustlofie gdzie płynęły tylko rodziny wysokich rangą oficerów SS Gestapo, NSDAP itd. więc nie tylko dziadek w Wermachcie ale chyba to w ogóle mocno nazistowska rodzina. Poza tym działania premiera bardziej służą Unii i Niemcom a nie Polsce ale to zdaje się podobno dobrze (w końcu wg wujka Adolfa jesteśmy podludźmi). |
|
|
|
 |
wojti-pl
red rank

|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 16:36
|
|
|
Kim był dziadek Tuska to raczej mi wisi - widze co on robi i go popieram . Zastanów sie prosze czy lepiej używać Katynia jako argumentu ?? Czy my bylismy tacy święci ?? Wojna niesie ofiary.
Zdecydowanie wole mowe handlu i współpracy ... zreszta czy Polska jest mocnym krajem ?? Tak bardzo liczącym się na świecie ?? My nie jestesmy od rozgrywania - w porównaniu Polski do Rosji to jak niedżwiedż i zając .
Sorki jesteśmy zbyt uzalężnieni od surowców naszych sąsiadów , a może wolisz USA ?? Przeciez tak pięknie nas wydmuchali na F16 czy iraku.
Nie wiem czy miałes okazje odwiedzić Rosje ?? ja tam troszke byłem i musze przyznac że mile zaskoczony byłem jak dobrze można sie z nimi dogadać . Mijając oczywiście zaszłości hist. - komu to jest potrzebne ?? Czy wiecznie mamy sie o ten KAtyń upominac ?? Ile jeszcze razy musimy usłyszeć słowo ,,przepraszam,, by przebaczyc ?? i życ . Powaga ludzie tacy sami jak my .
| doktorek napisał/a: | | "polskiej stacji TVN". | - he he cos czuje że zaraz mnie skierujesz do ojca Tadzia <wyśmiewacz> |
|
 |
Sawik
red rank Ludowy Komisarz

|
Wysłany: Sro Kwi 21, 2010 19:56
|
|
|
Dobry flejm polityczny, to lubię.
Ale cofnijmy się jakieś dwa lata wstecz. Żył sobie pewien tancerz, który niespodziewanie umarł. Zostawił po sobie niemały dorobek muzyczny, ale wśród ludzi był średnio-dobrze znany, a jeszcze rzadziej słuchany. Nagle po jego śmierci znalazło się od groma jego fanów. Każdy go słuchał, pojawiły się imprezy czy radia tematyczne. Nie raz dane mi było ujrzeć, kiedy osoba będąca dotychczas na bakier z muzyką rozprawiała o wyższości Michaela Jacksona (tak, to on!) nad innymi gwiazdami popu. To samo dzieje się dzisiaj z Lechem Kaczyńskim. Wszyscy (no, prawie) wznieśli się ponad podziałami i kochają go tak, że chcą mieć focie na naszą klasę w zatytułowaną "ja z konduktem żałobnym". Niesamowicie dużo pokazywało się zalanych łzami staruszek, które płakały po człowieku którego nawet nie znały! Bądź co bądź zmarła głowa państwa, żałobą trzeba uczcić ale nie widzę powodów by spazmatycznie kłaść się na prezydenckiej, alabastrowej krypcie. Nie mam wątpliwości co do tego, że Lech był dobrym człowiekiem, i że chciał jak najlepiej dla swojego narodu. Niestety był to człowiek w pewien sposób przez swoją 'ideologię' ograniczony i robił dobrze swojemu narodowi często nie tą drogą co trzeba. Jako polityk był średni, niczym się nie wyróżniał, a dyplomatą było miernym. Bardzo miernym.
| kacper_ napisał/a: | Co TY zrobiłeś?
Co po Tobie zostanie? |
Nic i nic. Najwyżej ładny nagrobek.
| kacper_ napisał/a: |
Harcerze ustawiali znicze a hołota protestowała. |
Podział na "my" i "ZOMO"? Już czyiś brat to powiedział. Fakt faktem, że protesty wobec czyjegoś pogrzebu nie są miłym 'gestem' ale samo to, że Kaczyńskiego pochowano na Wawelu jest niesamowitym nietaktem i obrazą dla tych wszystkich królów, Piłsudskiego, Mickiewicza i Słowackiego. Może jeszcze pielgrzymki?
| doktorek napisał/a: | | Nie wierze w " w wypadek". |
Jakiekolwiek teorie spiskowe dotyczące wypadku są po prostu śmieszne. Nie ma powodu dla którego ruscy mieliby wyeliminować sporo ważnych osób w państwie, które jest AKTYWNYM członkiem NATO i Unii Europejskiej. Myślę, że przetrawiłem tyle książek i artykułów o historii naszego wschodniego sąsiada od 1917 roku, że mogę uchodzić za prawie eksperta Rosji ^^ (znam nawet pierwszą zwrotkę i refren hymnu Związku Radzieckiego!). O ile Moskwa lubiła sobie usuwać niewygodnych ludzi za granicą (Trocki, Litwinienko) i straszyć własnych obywateli to nie mam cienia wątpliwości, że Lechu sam jest sobie winien lądowania na drzewach. Głośno było o sytuacji podczas wojny w Gruzji, gdzie pilot odmówił prezydentowi lądowania w strefie, w której groziło mu zestrzelenie. Wymienił więc sobie owego pilota na bardziej potulnego i podatnego na manipulację i mamy co mamy, niestety. Nie wiem czy zarzucając Rosjanom spowodowanie katastrofy pomyślałeś o dalszym konsekwencjach na arenie międzynarodowej w razie ujawnienia jakichkolwiek racjonalnych dowodów. Nastąpiłby skandal jakiego świat nie widział i izolacja to najlepsze co mogłoby spotkać Rosję. Oni nawet w czasach swojej radzieckiej potęgi nie podnieśliby ręki (oczywiście w czasie pokoju) na głowę jakiegokolwiek niezależnego od nich państwa.
| doktorek napisał/a: | | Już wolę politykę Kaczyńskiego od tego co robi za przeproszeniem ******************* Tusk. |
Też nie jestem fanem Tuska, ale w porównaniu z sejmowym betonem to jest on superliberalnym politykiem.
| doktorek napisał/a: | | A że dobija się o prawdę o Katyniu. 22000 zamordowanych oficerów, kwiat polskiej inteligencji. |
Przyznali się, że to Stalin zrobił. Jak na nich to i duży postęp, ale nam to nie wystarcza. Chcemy by polała się kreeeeeew. Była to oczywiście zbrodnia przeciwko ludzkości i narodowi polskiemu, ale nie uważam by oficerowie wojska byli kwiatem inteligencji.
| doktorek napisał/a: | | no i zostały nam elity typu "mgr" Kwaśniewski |
Lech Kaczyński miał tytuł profesora nadzwyczajnego.
| doktorek napisał/a: | | A jak chcesz "walkę na ploteczki" do wiedz że bliska rodzina naszego premiera zginęła na Wilhelmie Gustlofie gdzie płynęły tylko rodziny wysokich rangą oficerów SS Gestapo, NSDAP itd. więc nie tylko dziadek w Wermachcie ale chyba to w ogóle mocno nazistowska rodzina. Poza tym działania premiera bardziej służą Unii i Niemcom a nie Polsce ale to zdaje się podobno dobrze (w końcu wg wujka Adolfa jesteśmy podludźmi). |
LOL OMG WTF. Ojciec Kaczyńskich (?) też kręcił coś z komunistami bo pomimo służby w AK pozwolono mu na wykładanie na uniwersytecie. Z resztą takie dywagacje nie mają absolutnie żadnego sensu i są w pewien sposób żenujące. Osoby oceniać powinniśmy po tym jak postępują i co robią, a nie po tym kim byli ich przodkowie.
| doktorek napisał/a: | | (w końcu wg wujka Adolfa jesteśmy podludźmi). |
Tu z kolei jest ideologia dokartowana do ówczesnej sytuacji. Hitler proponował Polsce sojusz przeciwko Związkowi Radzieckiemu w ramach paktu antykominternowskiego. Nie byliśmy takimi podludźmi skoro on kumał się bez problemu z Węgrami, Chorwatami czy Rumunami.
| wojti-pl napisał/a: | | Mijając oczywiście zaszłości hist. - komu to jest potrzebne ?? Czy wiecznie mamy sie o ten KAtyń upominac ?? Ile jeszcze razy musimy usłyszeć słowo ,,przepraszam,, by przebaczyc ?? i życ . Powaga ludzie tacy sami jak my . |
Nie zapominajmy o przeszłości, żyjmy teraźniejszością i miejmy na względzie przyszłość. |
|
 |
michal628
red rank Kuchiki Byakuya

|
Wysłany: Czw Kwi 22, 2010 00:53
|
|
|
Moim zdaniem ruscy na pewno nie są odpowiedzialni za ten wypadek. Raczej tak jak pisze Sawik, Kaczyński wziął sobie jakiegoś pazia zamiast pilota i wylądował mu tam gdzie chciał i masz ci los.
Nie jestem zwolennikiem polityki Kaczyńskich, ale Tuska też nie popieram (i nie, za Korwinem Mikke też nie jestem...)lecz Kaczyńskiemu trzeba oddać, że na swój własny, trochę za bardzo zawistny, sposób dbał o interesy(i dumę) troszkę starszych od nas pokoleń polaków. Nie można powiedzieć, że był złym prezydentem, raczej taki na 3 z wąsem.
Nie podoba mi się decyzja o pochowaniu Kaczyńskiego na Wawelu, ale klamka zapadła i to dopiero byłyby jaja ze zmianą miejsca pochówku prezydenta w czasie żałoby. Pośród moich znajomych praktycznie nikt nie zgadza się z miejscem pochówku Kaczyńskiego i wszyscy mają prawo do swojego zdania, ale żeby robić jakieś manifesty itp. w czasie żałoby to już jest przesada. Powinni siedzieć z gębą na kłódkę chociażby z przyzwoitości(dla rodzin zmarłych w tej katastrofie), a nie polaczki wychodzą na ulicę i drą mordę jak jakieś pajace z greenpeace'u.
Wyczuwam też lekką nutkę hipokryzji pośród wszystkich tych manifestujących, broniących historii polski, tradycji, naszej spuścizny, tych którzy mieszają Kaczyńskiego jako prezydenta z błotem, bo przecież Kaczyński co jak co ale tego właśnie bronił. |
|
 |
kashiash
red rank

|
Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 15:48
|
|
|
Uważam ze własnie skurwysyństwem jest chowanie śmiecia wśród prawdziwych bohaterów. I zatykanie protestującym ust tekstem : 'morda w kubeł bo jest żałoba'.
Irytują mnie teksty ze zginęła elita, albo dyrdymały typu "serca wszystkich polaków zalała żałoba".
Mnie nie zalała i znam wielu których tez nie zalała. Elita to była ale może wśród polityków, a polityk pod względem etycznym dla mnie jest niżej niż ktoś kto robi krzywdę dzieciom.
Wiec żaden żal mnie nie ogarnął i nie ogarnia. Ba od początku jak tylko dowiedziałem się kogo szlag trafił w tym samolocie to się cieszyłem. Wiem ze zginęło wielu ludzi których nigdy nie znałem, którzy nic mi nie zawinili - ale nie przejmuje się nimi . Dlaczego ? Właśnie dlatego że to hipokryzja... czy wy przejmujecie się dziesiątkami osób ginącymi codziennie na drogach, kolejnymi dziesiątkami ginącymi w innego rodzaju wypadkach? Nie! Wiec w czym problem ... kolejny wypadek, tyle że bardziej widowiskowy. Zginęło sporo ludzi i trochę śmieci, pijawek które żyją z naszych podatków. Szkoda, że zamiast tych rodzin katyńskich nie było tam więcej oszołomów z sejmu, senatu, kancelarii jednej drugiej czy dwudziestej. Niech kupią rządowego jumbo jeta i niech latają całym sejmem i senatem - tez będę im życzył żeby się rozwalili - odżałuje to że za Jumbo Jeta zapłacą moja kasą. Miejsce buraka jest w piachu.
Amen |
 |
|
|
|
 |
doktorek
poziom żółty

|
Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 20:13
|
|
|
Hola Hola. Kaczyński śmieciem nie był. Jeżeli ktoś jest to tusk (specjalnie z małej ). Tego co robił Kaczyński nie ma powodu się wstydzić. Propaganda zrobiła z niego kogo zrobiła, by był niewygodny dla wielu w tym kraju, jego poglądy były pronarodowe. Decyzje jego rządu były wysoce szkodliwe dla suwerenności polski. Nie powiesz mi że gazociąg północy nie stanowi dla nas realnego zagrożenia. Podobnie niektóre inne ustawy są dla nas mocno niekorzystne, żeby nie powiedzieć że było to celowe działanie na korzyść innego kraju powiedzmy że były nieprzemyślane (między innymi dotyczące rybołówstwa). Był niewątpliwie patriotą, pewnie nie wszystkie jego decyzje były trafione, ale kogo są.
Z innej strony do pasji doprowadzają mnie brednie liberałów o wspólnej europie. Może wspólna to ona będzie jak w książce "Nowy Wspaniały Świat" z obywatelami 1 2 3 kategorii. Z tego co wiem oo Kaczyńskim to mu do pięt nie dorastasz kashiash ( a jak widzę twoje wypowiedzi to kalka tych "mądrości" z mediów bez żadnej głębszej podbudowy). Ażeby przeciąć wszelkie dywagacje uważam że mimo że nie było zgodne z żadnym protokołem dyplomatycznym dobrze zrobił, że pojechał do Gruzji bo wcale nie jest wykluczone że be jej już nie było. szczegółów nie pamiętam ale było kilka razy tak że Go mieszano w tv za coś tam a potem jak się okazywało, że to on miał rację rzecz wyciszano aby nie można było nic pozytywnego Nim powiedzieć. A za złe to mu mam że tak łatwo się zgodził na Akces do unii. Tak naprawdę to Unii bardziej zależało na nas niż odwrotnie. Zrobiono sukces medialny z czegoś co żadnym sukcesem nie było. Jesteśmy dla ich towarów potężnym rynkiem zbytu (taka nowoczesna kolonia europy zachodniej) i zrobili by wszystko aby nas wciągnąć do tego układu tak ze można było uzyskać więcej korzyści w negocjacjach |
|
|
|
 |
doktorek
poziom żółty

|
Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 20:48
|
|
|
| Sawik napisał/a: | | Jakiekolwiek teorie spiskowe dotyczące wypadku są po prostu śmieszne. Nie ma powodu dla którego ruscy mieliby wyeliminować sporo ważnych osób w państwie, które jest AKTYWNYM członkiem NATO i Unii Europejskiej. Myślę, że przetrawiłem tyle książek i artykułów o historii naszego wschodniego sąsiada od 1917 roku, że mogę uchodzić za prawie eksperta Rosji ^^ (znam nawet pierwszą zwrotkę i refren hymnu Związku Radzieckiego!). O ile Moskwa lubiła sobie usuwać niewygodnych ludzi za granicą (Trocki, Litwinienko) i straszyć własnych obywateli to nie mam cienia wątpliwości, że Lechu sam jest sobie winien lądowania na drzewach. Głośno było o sytuacji podczas wojny w Gruzji, gdzie pilot odmówił prezydentowi lądowania w strefie, w której groziło mu zestrzelenie. Wymienił więc sobie owego pilota na bardziej potulnego i podatnego na manipulację i mamy co mamy, niestety. Nie wiem czy zarzucając Rosjanom spowodowanie katastrofy pomyślałeś o dalszym konsekwencjach na arenie międzynarodowej w razie ujawnienia jakichkolwiek racjonalnych dowodów. Nastąpiłby skandal jakiego świat nie widział i izolacja to najlepsze co mogłoby spotkać Rosję. Oni nawet w czasach swojej radzieckiej potęgi nie podnieśliby ręki (oczywiście w czasie pokoju) na głowę jakiegokolwiek niezależnego od nich państwa. |
Znalazłem artykuł na ten temat.
Prezydencki samolot Tu-154M wyposażony w system TAWS mógł bezpiecznie wylądować na lotnisku pod Katyniem - uważa Marek Strassenburg-Kleciak odpowiedzialny za analizy strategiczne i rozwój sytemów trójwymiarowej nawigacji w koncernie Harman Becker. Jego zdaniem, urządzenia pokładowe są tak dokładne, że piloci bez trudu powinni byli wykonać ten manewr - chyba że wskazania nie były prawdziwe. Znane są bowiem techniki umożliwiające fałszowanie ich danych, często w sposób niemożliwy do zweryfikowania przez pilotów. Wówczas tragedia jest nieunikniona.
W ocenie Marka Strassenburga-Kleciaka - potwierdzonej przez niemieckiego eksperta Hansa Dodla, autora książki "Satellitennavigation", oficera Bundeswehry, inżyniera i profesora - analiza zdjęć z katastrofy prezydenckiego samolotu wykonanych przez Sergieja Amielina pozwala sądzić, że Tu-154M z polską delegacją na pokładzie zbliżał się do pasa startowego we właściwy sposób. Tyle że samolot znajdował się w niewłaściwym miejscu. Dokumentacja zdjęciowa pokazuje, że samolot leciał tak, jak powinien: w odpowiednim kierunku (wynika to z analizy poszczególnych uszkodzeń na czubkach pierwszych drzew) i z właściwym nachyleniem horyzontalnym maszyny przy podchodzeniu do lądowania. - Różnica polega tylko na przesunięciu fazowym samolotu: w płaszczyźnie poziomej o ok. 15-25 m do prawidłowego kursu, a w pionie o ok. 5 m; maszyna leciała za nisko - podkreśla Marek Strassenburg-Kleciak. Jak dodał, dane z systemu TAWS (Terrain Awareness and Warning System), w który wyposażony był samolot prezydencki, pokazują pilotom trójwymiarowy model terenu z dokładnością wysokości nawet do 1 metra i umożliwiają pomyślne lądowanie nawet w złych warunkach pogodowych. - Rozwijałem i współtworzyłem systemy trójwymiarowej nawigacji, dlatego też trudno mi to sobie wyobrazić, jak system TAWS, który był zainstalowany w samolocie prezydenta Kaczyńskiego, mógł zawieść. No chyba, żeby mu "pomóc". Inaczej z tym systemem nie można się rozbić - dodaje.
W jaki sposób wskazania urządzeń mogły zostać przekłamane? W tym celu stosuje się technikę o nazwie "meaconing" (Recording and rebroadcast on the Receive Frequency to confuse Positioning). Jak tłumaczy nasz ekspert, polega ona na tym, że sygnał satelity jest nagrywany przez specjalne urządzenie i z niewielkim przesunięciem w czasie i z większą mocą niż sygnał satelity puszczany w eter na tej samej częstotliwości, na której nadaje satelita. - Im mniejszy interwał czasu stosowanego w "meaconingu", tym trudniej go rozpoznać, co w konsekwencji prowadzi do błędnego określenia własnego położenia - wyjaśnił Strassenburg-Kleciak. Jak dodał, jeśli zmiana pozycji samolotu jest niewielka - a tak było w przypadku prezydenckiego lotu - to nawet inteligentny odbiornik (typu Receiver-Autonomous-Integrity-Monitoring) nie jest w stanie wykryć oszustwa. Przekłamanie urządzeń pokładowych można wprowadzić zarówno za pomocą satelity, jak i urządzeń znajdujących się na lotnisku. Jeśli zjawisku towarzyszą złe warunki pogodowe, piloci pozostają bezbronni. - Różnica położenia, jaką pokazuje trajektoria samolotu, jest typowa dla "meaconingu": aby sygnał nie mógł być wykryty, przesunięcie fazowe sygnału równe jest nanosekundom. Daje to przesunięcie położenia rzędu tych wielkości, które widać na dokumentacji Amelina - powiedział Strassenburg-Kleciak. Jak zaznaczył, jego spostrzeżenia w rozmowie telefonicznej potwierdził Hans Dodel.
10 kwietnia br. w katastrofie prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem zginęło 96 osób. Polska delegacja z Parą Prezydencką na czele leciała złożyć hołd polskim jeńcom wymordowanym w 1940 r. przez NKWD.
Marcin Austyn |
|
|
|
 |
kashiash
red rank

|
Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 21:18
|
|
|
Masz wyprany mózg jakbys słuchał ojca dyrektora w kazdy wieczór i poranek.
rurociag powstanie niezalezni jaki rząd polski byl kierował i jakkolwiek by działał - poza sabotowaniem jego budowy i eksploatacji - na co jeszcze mamy czas ;).
uwazasz ze UE nas doi jak niezłą krowę mleczną, a jak myslisz z czyich pieniędzy są budowane nowe drogi i remontowane istniejące ?
Moja firma dostaje kolejne dofinansowanie na rozwoj technologii z funduszy UE - na co przed 2004 nie miala zadnych szans.
BYłem na kilku szkoleniach refinansowanych ze szkoleń UE ktore kosztowały ok 100 tys pln. Robię studia podyplomowe finansowane w 100% z UE.
Wiec nie wmowisz mi ze nie mamy zadnych korzyści z tego ze jestesmy w EU. Po prostu trzeba wykonać troche pracy żeby siegnąc po te fundusze ... dostajesz wędkę a nie rybę.
Oczywiście łatwiej narzekać niz wykazac nieco własnej inicjatywy. Co skrzetnie wykorzzystuje populistyczny PiSior.
Obecny rząd wykonuje wiele rzeczy w sposób który mnie nie satysfakcjonuje. ba w wielu wkurwia. Nie mniej jednak jest jeden z najbardziej skutecznych w poprawianiu jakości funkcjonowania dotychczasowych rzadów.
Kaczyński był (a jego klon jest) homofobem, populistą i nadetym karłem i swietnie ze wylądował w pizdu i cały jego misterny plan też.
Nawet jęsli zrobili to ruscy - co jest mało prawdopodobne aczkolwiek mozliwe to im to wybaczę. |
 |
|
|
|
 |
wojti-pl
red rank

|
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 06:02
|
|
|
| kashiash napisał/a: | Nawet jęsli zrobili to ruscy - co jest mało prawdopodobne aczkolwiek mozliwe to im to wybaczę.
_________________ |
Ja tam juz im dziekuje .
Co do gazociągu to nie jestem pewny ale - czy oni nie chcieli aby przechodził on przez zimie polskie ?? Zmienili plany bo za dużo chcieliśmy ?
Ejjj doki pozdrowionka dla Giertycha i Lepsia - czy to nie ich wybrali Kaczyńscy do rządu ?? Qrwa kto takich ludzi tam wpuszcza i jaki kretyn daje im takie stanowiska !! Gdzie napiszmy Giertych - jeszcze ujdzie . Leperek siedzi , masakra zapomniałes jak zagłuszały ,,ziemniaki,, pielęgniarki ?? Czy jak chcieli sie dogadać z Begerową na boku ?? No comon !! Tusk nie jest super ale daje pełną stabilizacje ,normalność - czego mi mega brakowało za panów Kaczyńskich .
Zreszta cazy tvp nie jest pod rządami PIS i Lewicy ?? To co sami wskazują swoim i przykazują - o prezydęcie beee a o Tusku miodzio ??
Obudz sie !! |
|
 |
kashiash
red rank

|
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 16:52
|
|
|
juz sie wyjasniło dlaczego kaczyńskich pochowano na Wawelu:
Piłsudski zamówił zimnego lecha i marychę |
 |
|
|
|
 |
michal628
red rank Kuchiki Byakuya

|
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 17:02
|
|
|
| kashiash napisał/a: | | Ba od początku jak tylko dowiedziałem się kogo szlag trafił w tym samolocie to się cieszyłem. Wiem ze zginęło wielu ludzi których nigdy nie znałem, którzy nic mi nie zawinili - ale nie przejmuje się nimi . Dlaczego ? Właśnie dlatego że to hipokryzja... czy wy przejmujecie się dziesiątkami osób ginącymi codziennie na drogach, kolejnymi dziesiątkami ginącymi w innego rodzaju wypadkach? Nie! Wiec w czym problem ... kolejny wypadek, tyle że bardziej widowiskowy. |
Kashiash, ja na przykład jak dowiaduję się o czyjejś śmierci to się nie cieszę. Nie zgadzałem się z polityką Kaczyńskiego, ale nie dam się nazywać hipokrytą z takiego powodu, że nie skakałem z bananem na pysku po tym, jak dowiedziałem się o jego śmierci. Nie rozpaczam z tragedii które dzieją się na całym świecie codziennie i nie uważam, że widowiskowość śmierci powinna nią kierować. Jednak jestem człowiekiem, i duża część osób które zginęły widziałem codziennie w telewizji i czytałem o nich w gazetach. i nie mogę tak po prostu tego olać. Myślisz, że po Kaczyńskim ktoś będzie lepszy, dla takich ludzi którzy połowy działań polityków po prostu nie rozumieją każdy będzie do dupy i ZA MOJE PIENIĄDZE Z RENTY będą jumbo-jety kupowali
Jakieś teorie spiskowe, rakiety, to, że Rząd podejmuje decyzje sprzyjające innym Państwom, że Unia nas potrzebuje, a nie my jej, Boże Ty widzisz i nie grzmisz K#$%!!!.
EDIT: Heh może jeszcze na koniec coś bardziej ścisłego.
Śmierć jest zawsze tragedią, nieważne czy ktoś zmarł jak rambo czy w jumbo-jet'cie. Lecz każdy człowiek z odpowiednio umiejscowionym kręgosłupem moralnym powinien dać rodzinom polityków, tak tych pijawek, krwiopijców, wampirów, szpiegów, zombie i kosmitów chociaż tydzień na żałobę w spokoju zanim zacznie się p#$%nie, ciągłe rozgrzebywanie tematu. Nawet jak dla Ciebie byli największymi szumowinami, mieli również rodziny i to z tego względu tacy jak Ty powinni chociaż na ulicy zamknąć mordę. |
|
 |
doktorek
poziom żółty

|
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 18:45
|
|
|
| michal628 napisał/a: | | Jakieś teorie spiskowe, rakiety, to, że Rząd podejmuje decyzje sprzyjające innym Państwom, że Unia nas potrzebuje, a nie my jej, Boże Ty widzisz i nie grzmisz K#$%!!!. |
Trzeba było bardziej na historii uważać a wiedziałbyś, że tzw teorie historie to norma bardziej niż oficjalne wersje którymi jesteśmy karmieni.
Ojca dyrektora nie slucham (wkurza mnie klepanie paciorków). Postawiliście mnie do konta to muszę coś powiedzieć.
Co do wypadku łez nie wylewałem, świeczek nie stawiałem. Zawsze uważałem, że wbrew mediom (PIS ma raczej marny wpływ na media tak ad vocem) Nie wszystkie posunięcia prezydenta były tak złe jak przedstawiano. Wszystko zależy jak przedstawisz sprawę. Co podkreślisz co pomniesz. Często to widać w naszych mediach, zarówno pisanych jak i radiu czy telewizji. W zależności od stacji niby ta sama informacja a niesie zupełnie inny przekaz czy to emocjonalny czy wręcz merytoryczny. Wielokrotnie poszczególne stacje delikatnie mówiąc modyfikowały pewne informacje co zupełnie zmieniało pewne aspekty przekazu.
Co funduszy unijnych to owszem są pieniądze na to i tamto ale nikt nie daje nic za darmo. Nie zapominaj że Polska też płaci spore pieniądze do unijnej kasy więc z tą opłacalnością to może być różnie ale nie znam szczegółów więc się nie wypowiadam.
Irlandia w tej chwili zbiera gorzkie owoce tego unijnego cudu.
| Cytat: | Moja firma dostaje kolejne dofinansowanie na rozwoj technologii z funduszy UE - na co przed 2004 nie miala zadnych szans.
BYłem na kilku szkoleniach refinansowanych ze szkoleń UE ktore kosztowały ok 100 tys pln. Robię studia podyplomowe finansowane w 100% z UE. |
No kolejny który uogólnia partykularne zyski z przynależności. Ale na ogół jest tak, że ty masz parę groszy dofinansowania a koszty wejścia do UE są znacząco wyższe, jednym słowem całość wychodzi pod kreską. Chodzi mi o masę limitów i ograniczeń które zostały nam narzucone, co doprowadziło do fali upadłości przedsiębiorstw, chociaż tutaj to temat rzeka i zwalenie wszystkiego na unię byłoby nadużyciem.
Swoją drogą wartość merytoryczna tych studiów podyplomowych to delikatnie mówiąc nieporozumienie, dostajesz papier za czym nie idzie praktycznie żadna wiedza (znam środowiska akademickie i wiem jak się traktuje takie kształceniowe wynalazki.
| Cytat: | | Tusk nie jest super ale daje pełną stabilizacje ,normalność | polemizowałbym - raczej totalna stagnacje i brak jakichkolwiek działań
| Cytat: | | ja tam troszkę byłem i muszę przyznać że mile zaskoczony byłem jak dobrze można sie z nimi dogadać . Mijając oczywiście zaszłości hist. - komu to jest potrzebne ?? | naród który nie pamięta własnej historii skazany jest na zagładę.
no palce mnie bolą od pisaniny - na razie wystarczy |
|
|
|
 |
Sawik
red rank Ludowy Komisarz

|
Wysłany: Sob Kwi 24, 2010 20:02
|
|
|
źródło: gazeta prawna |
|
 |
kashiash
red rank

|
Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 15:55
|
|
|
| nic nie zamyka mordy pyskaczom jak jasno przedstawione fakty ;) |
 |
|
|
|
 |
Zmrol
red rank

Nick on-line: Zmrol BossHunter
Wiek: 42 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 908 Skąd: Słomniki Nr Użytkownika: 144
|
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 12:05
|
|
|
Oglądałem dzisiaj konferencję dotyczącą przyczyn katastrofy. Najbardziej podobała mi się odpowiedz pani Anodiny na pytanie kto przebywał w kabinie pilotów i co mówił. Wiemy ale nie powiemy to tak w skrócie. Oczywiscie tłumaczenie było inne. Względy moralne . Jak powiedziała szefowa komisji, drugi z głosów został już zidentyfikowany, ale ze względów etycznych, z uwagi na rodzinę, informacja, do kogo należał - nie zostanie upubliczniona.Więc dalej same domysły. Stawiam na to że był to Kaczor. "Ląduj dziadu" |
_________________ Życie jest jak szachy albo posuwasz królową albo bijesz konia
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| © 2007-2010 PortalCnC www.commandandconquer.pl |
|
|
|